Ομαδική ψυχοθεραπεία

omadiki_psychotherapeiaΗ ομαδική ψυχοθεραπεία είναι μια εναλλακτική μορφή θεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης που παράλληλα ενισχύει την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των μελών που απαρτίζουν την ομάδα. Η ομάδα είναι μια μικρογραφία της πραγματικότητας οπότε μέσα από το μοίρασμα συναισθημάτων, εμπειριών και σκέψεων, το κάθε άτομο μαθαίνει να ακούει και να κατανοεί τους άλλους, χτίζοντας έτσι τις κατάλληλες δεξιότητες για το «σχετίζεσθαι». Το κάθε μέλος βιώνει τη χαρά και την ασφάλεια που παρέχει η αίσθηση ότι ανήκει και συμμετέχει σε μια συλλογική προσπάθεια, στην οποία όμως ο καθένας παίρνει την ευθύνη του. Το άτομο μαθαίνει επίσης να διεκδικεί τη θέση του στην ομάδα μαθαίνοντας κατ’ επέκταση να διεκδικεί και να πραγματοποιεί τις επιθυμίες και τους στόχους που θέτει στη ζωή του.

Στην ομαδική ψυχοθεραπεία η έμφαση δίνεται στο «εδώ και τώρα», στις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Παρατηρώντας κανείς τον εαυτό του στην επικοινωνία του με τους άλλους, σε ένα προστατευμένο ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο όπως αυτό μιας θεραπευτικής ομάδας, αντιλαμβάνεται τους τρόπους αλληλεπίδρασής του με τον κόσμο. Στη διεργασία της ομάδας οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν προσωπικά τους βιώματα, προβλήματα, σχέσεις, να αναζητήσουν και να δοκιμάσουν λύσεις.

Ο γνωστός ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Irvin Yalom συμπύκνωσε επιγραμματικά τη δυνατότητα που προσφέρει η ομαδική ψυχοθεραπεία σε όποιον συμμετέχει:

  • Να δεχτεί και να προσφέρει υποστήριξη και ανατροφοδότηση στα μέλη της ομάδας κατανοώντας έτσι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν συναισθηματικές δυσκολίες και προβλήματα.
  • Να αλλάξει τον τρόπο που σχετίζεται και επικοινωνεί. 
  • Ν’ αναπτύξει πιο λειτουργικές συμπεριφορές. 
  • Ν’ ανοιχτεί και να μιλήσει με ειλικρίνεια για τα συναισθήματά του.
  • Να αποκτήσει επίγνωση και κατανόηση των σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών του, αναγνωρίζοντας τα μοτίβα σχέσεων που επαναλαμβάνει μέσα και έξω από την ομάδα.
  • Να μάθει να κατανοεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των ανθρώπων με τους οποίους σχετίζεται.
  • Να δημιουργήσει ξεκάθαρη εικόνα εαυτού και αυτοεκτίμηση.
  • Να μεταφέρει την προσωπική αλλαγή, στη ζωή του έξω από την ομάδα.

Η ομάδα προφυλάσσεται από το απόρρητο ώστε να είναι ένα ασφαλές πλαίσιο. Η διαδικασία της αποκάλυψης όμως, αν και απαραίτητη ώστε το άτομο να βιώσει τα οφέλη της θεραπείας, γίνεται με τους ρυθμούς στους οποίους ο κάθε ένας νιώθει ασφαλής.

Μια ομάδα ψυχοθεραπείας συναντιέται συνήθως σε εβδομαδιαία βάση για μιάμιση ώρα και απαρτίζεται από πέντε ως δέκα μέλη που βρίσκονται σε κοινή φάση ζωής ή διαπραγματεύονται ανάλογα ή συμπληρωματικά θέματα ζωής.

Αν χρειάζεστε περαιτέρω πληροφόρηση για θέματα που σας απασχολούν ή υποστήριξη στη διαχείρισή τους ή αν απλώς θέλετε να γνωρίσετε επί της ουσίας τον εαυτό σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Logo Ειρήνη Ντάκου
Ψυχολόγος

Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία
Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Λέλας Καραγιάννη 18
163 42, Άνω Ηλιούπολη
Αθήνα

Newsletter

Γίνετε συνδρομητές
στο newsletter μας