Χοροθεραπεία

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Χοροθεραπευτών, η χοροθεραπεία είναι η «ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης που διευκολύνει τη συναισθηματική και φυσική ολοκλήρωση του ατόμου».  Θεωρείται μια από τις πλέον σύγχρονες μορφές ψυχοθεραπείας καθώς αναγνωρίστηκε επισήμως το 1942 με την πρόσληψη της χορεύτριας, και στην πορεία πρωτοπόρου χοροθεραπεύτριας, Marian Chace στο Νοσοκομείο St. Elizabeth, στην Ουάσιγκτον. Οι πρώτοι χοροθεραπευτές αναδύθηκαν κυρίως μέσα από το χορό, στη συνέχεια όμως όλο και περισσότεροι ψυχολόγοι αναγνώρισαν την θεραπευτική δύναμη της κίνησης.

Η χοροθεραπεία (dance therapy) βασίζεται στην αντίληψη ότι μέσα στην κίνηση υπάρχει λογική. Αποκτώντας επίγνωση του σωματικού μας εαυτού ενώ εκτελούμε μια κίνηση ή ένα χορό, αποκτούμε μια αίσθηση πληρότητας ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο στη βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας. Το θεωρητικό υπόβαθρό της στηρίζεται στις τρεις παρακάτω έννοιες και στο συνδυασμό τους: 

  1. Η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου αντανακλάται στη γλώσσα του σώματος και την κίνησή του (ψυχοσωματική αλληλεξάρτηση).
  2. Η κίνηση είναι έκφραση και επικοινωνία.
  3. Η εμπειρία μέσω της τέχνης εμπεριέχει θεραπευτική αξία.

Αν και ξεκίνησε σε νοσοκομειακά πλαίσια με ειδικούς πληθυσμούς (σωματικές ή νοητικές αναπηρίες, ψυχικά πάσχοντες, σύνδρομα, κλπ), η χοροθεραπεία σήμερα είναι περισσότερο διαδεδομένη στον υγιή πληθυσμό. Μπορεί να γίνει σε ατομικές συνεδρίες, όμως ταιριάζει καλύτερα στην ομαδική ψυχοθεραπεία μιας και η κίνηση βοηθάει στην αίσθηση ταύτισης και ενσυναίσθησης μεταξύ των μελών μιας ομάδας. Οι βασικοί σκοποί της χοροθεραπείας είναι:

  1. Η ανάπτυξη της σωματικής συνειδητότητας και η διεύρυνση του κινητικού, άρα και ψυχονοητικού, λεξιλογίου.
  2. Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων.
  3. Η καλλιέργεια της αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας.
  4. Η ολοκλήρωση των συναισθημάτων και των κοινωνικών εμπειριών σε μια αίσθηση αυτοπεποίθησης και ικανοποίησης.

Με όχημα το σώμα και την κίνηση, ο θεραπευτής εστιάζει σε μια αλλαγή στις ποιότητες και το εύρος της κίνησης, άρα και στο δυναμικό, την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του ατόμου σε θεραπεία.

(πηγές θεωρητικών αναφορών: κείμενα της Virginia klein, A.D.T.R. , της Judith Bunney, A.D.T.R. & της Sharon Chaiklin)

Επιστροφή στις Θεραπευτικές Επιρροές

Logo Ειρήνη Ντάκου
Ψυχολόγος

Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία
Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Ευπόλιδος 13Α
163 41, Ηλιούπολη, Αθήνα

Σύνορα Ηλιούπολης – Αργυρούπολης – Αλίμου
Πολύ εύκολη πρόσβαση και από τις περιοχές της Γλυφάδας και της Βούλας.

Newsletter

Γίνετε συνδρομητές
στο newsletter μας