Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

tree_of_life

Ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία που, δημιουργώντας τον απαραίτητο χώρο για να εκφραστούν συναισθήματα και δυσκολίες μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, δίνει τη δυνατότητα σ’ ένα άτομο, ένα ζευγάρι, μια οικογένεια ή και μια ομάδα να γνωρίσουν σε βάθος τον εαυτό τους, να αναγνωρίσουν τις ανάγκες και τα θέλω τους, να διαλέξουν δρόμους ζωής.

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η ψυχολογία μας διαμορφώνεται από ότι βιώνουμε στο παρόν αλλά και ότι έχει γίνει στο παρελθόν μας. Το μεγάλωμά μας, η οικογένεια καταγωγής μας, η εκπαίδευσή μας, ο τόπος που μεγαλώσαμε ή/και ζούμε, ο τρόπος που έχουμε μάθει να επικοινωνούμε, είναι μόλις λίγες από τις πολυάριθμες παραμέτρους που έχουν επιδράσει και συνεχίζουν να επιδρούν στα συναισθήματα που βιώνουμε και στους τρόπους που αντιδρούμε σ’ αυτά. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική, δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ψυχική διαταραχή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που απευθύνεται σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή, διανύει συχνά μια δύσκολη φάση ζωής και αισθάνεται ότι χρειάζεται ψυχολογική βοήθεια προκειμένου να την αντιμετωπίσει.

Γιατί να επισκεφτώ έναν ψυχολόγο;

Ένας χωρισμός ή διαζύγιο, ο θάνατος ενός κοντινού ανθρώπου, μια αλλαγή στην εργασία, συγκρούσεις στην οικογένεια, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού ή και απλά μια «κακή» ψυχολογία ή αίσθηση μπερδέματος, αποτελούν τις πλέον συνηθισμένες αφορμές για να αποφασίσει κάποιος να ζητήσει βοήθεια και εντέλει να δεσμευτεί σε μια διαδικασία αυτογνωσίας, αντιμετώπισης των φόβων του, προσωπικής ανάπτυξης. Είναι αλήθεια ότι όποιος ψάχνει τις λύσεις μέσα στον ίδιο τον εαυτό του και αναλαμβάνει την ευθύνη και τον έλεγχο της ζωής του, ανοίγει τους ορίζοντές του κι ελευθερώνει το δυναμικό του.

Ποιες είναι οι διαφορές των θεραπευτικών προσεγγίσεων;

Δεν έχουν όλοι οι ψυχολόγοι ή ψυχοθεραπευτές κοινή θεραπευτική προσέγγιση. Ίσως η πιο ευρέως γνωστή, τουλάχιστον ως όρος, είναι η ψυχανάλυση η οποία τονίζει τη σημασία των βρεφικών και παιδικών εμπειριών στο σχηματισμό της προσωπικότητας. Σύμφωνα με την προσέγγιση της ψυχανάλυσης, η ανθρώπινη συμπεριφορά καθορίζεται κατά κύριο λόγο από ασυνείδητες δυνάμεις που πηγάζουν από πρωτόγονες συναισθηματικές ανάγκες, πέρα από τη λογική. Άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις εστιάζουν στην αλλαγή στάσεων ή πεποιθήσεων (γνωσιακή θεραπεία), στην αλλαγή συμπεριφορών (συμπεριφορική ή συμπεριφοριστική θεραπεία) ή στην ανάλυση των διαπροσωπικών σχέσεων (διαπροσωπική θεραπεία).

Στη συστημική ψυχοθεραπεία ή αλλιώς οικογενειακή θεραπεία και συμβουλευτική, που αποτελεί το βασικότερο θεραπευτικό εργαλείο της δουλειάς μου, ο ρόλος της θεραπείας διευρύνεται καθώς και ο ρόλος του θεραπευτή. Οι κρίσεις στη ζωή ενός ατόμου αντιμετωπίζονται ως ευκαιρίες συναισθηματικής ωρίμανσης και αλλαγής. Στη συστημική ψυχοθεραπεία το άτομο αποσυνδέεται από το ρόλο του «προβληματικού» μιας και οι δυσκολίες του συνδέονται με τη λειτουργία των συστημάτων μέσα στα οποία ζει και ανήκει (οικογένεια, εργασιακό περιβάλλον, κοινωνικό περιβάλλον, κ.α.). Άλλωστε οι σύγχρονες τάσεις δίνουν έμφαση στην «υγεία» ή στην «ανθεκτικότητα» πιστεύοντας στη δυνατότητα και του πλέον «δυσλειτουργικού συστήματος» να δημιουργήσει «υγιείς μηχανισμούς» και να εξελιχθεί θετικά. Ο ψυχολόγος ή ο ψυχοθεραπευτής καλείται να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα, τη θεραπευτική σχέση, η οποία θα γίνει ο μοχλός αλλαγής μέσα σε ένα πλαίσιο αποδοχής, ενσυναίσθησης και αυθεντικότητας.

Στην ίδια επί της ουσίας αρχή βασίζεται και το Process Work, μια σύγχρονη και ολιστική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που εστιάζει στη διεργασία. Δηλαδή, οτιδήποτε συμβαίνει είναι ο σπόρος μιας διεργασίας που το άτομο, με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή, καλείται να ξεδιπλώσει ώστε να δει το μήνυμα που φέρει και το νόημά της. Το κάθε πρόβλημα εμπεριέχει και τη λύση του οπότε είναι χρήσιμο στην πορεία της προσωπικής ωρίμανσης.

Πολλοί άνθρωποι που αποφασίζουν να ζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη επιλέγουν τον δρόμο της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Είναι βοηθητικό και συχνά λυτρωτικό να νιώθεις ότι ανήκεις σε μια ομάδα με κοινό στόχο, με κοινά θέματα, στην οποία όμως ο καθένας παίρνει την ευθύνη του εαυτού του και της ζωής του.

Γιατί να απευθυνθώ σε ένα κέντρο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας;

Η επίσκεψη σε ένα κέντρο ψυχοθεραπείας μπορεί να γίνει η απαρχή για μια στροφή σε μια ζωή γεμάτη και ουσιαστική, σύμφωνα με την ταυτότητα που επιλέγουμε για τον εαυτό μας, τις ανάγκες και τα θέλω μας. Μέσα από την ψυχοθεραπεία μαθαίνουμε ότι η πραγματική ελευθερία βρίσκεται στις δεσμεύσεις μας, ξεκινώντας από τη δέσμευση σ’ αυτή.

Logo Ειρήνη Ντάκου
Ψυχολόγος

Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία
Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Λέλας Καραγιάννη 18
163 42, Άνω Ηλιούπολη
Αθήνα

Newsletter

Γίνετε συνδρομητές
στο newsletter μας